Acteurs gezocht voor nieuwe theatervoorstelling 

Theatergroep De Jonge Honden brengt op toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze het publiek met theater in aanraking met de verhalen die liggen verscholen in een landschap of de geschiedenis. De afgelopen jaren maakten we o.a. de theatervoorstelling Oorlogswinter en de locatievoorstelling Spaghettirellen. In het voorjaar van 2023 gaan we het boek De scheepsjongens van Bontekoe bewerken tot een theatervoorstelling, waarin we een eigentijdse draai geven aan dit spannende avonturenboek. De voorstelling gaat op tournee langs de midden- en grote zalen van meer dan 30 Nederlandse theaters, in samenwerking met Theaterbureau Korthals Stuurman.  

De scheepsjongens van Bontekoe (9+) 
 
HET VERHAAL 
Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan en wat ze daar te zoeken hebben.  

DE VOORSTELLING 
De scheepsjongens van Bontekoe is een avontuurlijke familievoorstelling die vragen oproept over thema’s die nu spelen. Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken? In dit avonturenverhaal vertrekken we niet vanuit schipper Bontekoe, maar vanuit een ander perspectief: de jongeren. In de voorstelling bevragen we vanuit hen de onwetendheid in dit jeugdboek. We laten het verhaal niet in het verleden bevriezen maar maken het springlevend en invoelbaar voor jongeren van 9 t/m 15 jaar, hun (groot)ouders en volwassenen.  

De theaterbewerking wordt geschreven door Wessel de Vries, de regie is in handen van artistiek leider Jolmer Versteeg. De cast bestaat in totaal uit 5 acteurs en 2 muzikanten.  

WIJ ZOEKEN 
Voor De scheepsjongens van Bontekoe zijn we op zoek naar 2 acteurs (m/v/x). Het gaat om twee dragende rollen.  
* afgestudeerd aan HBO acteursopleiding 
* 20 – 30 jaar 
* acteurs die zich persoonlijk met het thema en deze geschiedenis verbonden voelen.  
* voor één van de twee rollen gaat onze voorkeur uit naar een acteur (m/v/x) met een Indische of Indonesische achtergrond. 

WIJ BIEDEN 
De repetitieperiode start begin januari t/m 16 februari 2023. De premiere vindt plaats op zondag 19 februari 2023. Speelperiode loopt van 17 februari tot en met vrijdag 19 mei 2023 (zowel school- als vrije voorstellingen). Wij bieden een gage conform de CAO toneel en dans en een reiskostenvergoeding. 

CONTACTGEGEVENS 
Wil je reageren op deze oproep? De eerste selectie vindt plaats op basis van CV en korte motivatiebrief. Stuur deze voor 30 april 2022 naar Karlijn Ribbers, productieleider: productie@tgdejongehonden.nl Als je past in het profiel dat we zoeken, nodigen we je uit voor een auditie op 14 of 21 mei in het Perrontheater in Zwolle, onze thuisbasis. Heb je inhoudelijke vragen over de voorstelling? Neem dan contact op met artistiek leider Jolmer Versteeg via jolmer@tgdejongehonden.nl.

Voor De scheepsjongens van Bontekoe hebben we ook een stagevacature acteur (m/v/x). Klik hier voor meer informatie over deze vacature.