< voorstellingen

DAT WAT WE NIET ZIEN (2022)

DAT WAT WE NIET ZIEN
Een wit doek om zelf in te kleuren,
een moment van verstilling,
een stil statement om plaats te maken
voor jouw denken, jouw herdenken.
Een monument voor de stilte. 

Tijdens de performance DAT WAT WE NIET ZIEN werd de afgelopen dagen een groot, wit monument door de stad Zwolle bewogen. Theatermakers Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg maakten, in samenwerking met de studenten Artiest van het Deltion College, het onzichtbare zichtbaar: de stilte. De performance sluit af met een documentaire over DAT WAT WE NIET ZIEN, vanaf 4 mei om 21.00 uur te zien op www.datwatwenietzien.nl. 

“We verplaatsen een symbool voor ‘de stilte’ in de stad: we herdenken in beweging.
Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg, Theatergroep De Jonge Honden

Een monument voor de stilte
De onderwerpen herdenken en oorlog zijn op dit moment actueler dan ooit: we kijken terug naar het verleden terwijl het heden vandaag wordt bepaald. Daarom bouwden de theatermakers een universeel monument voor de stilte, een monument waar je zelf invulling aan kan geven als voorbijganger. De studenten van de opleiding Artiest verplaatsten het monument de afgelopen dagen door Zwolle, ze interviewden voorbijgangers en inwoners voor de afsluitende documentaire en gingen met elkaar in gesprek over het thema ‘dat wat we niet zien’. Het monument werd verplaatst van het Grote Kerkplein naar het Rodetorenplein, van de Sassenpoort naar het Stationsplein en eindigde op 4 mei om 20.00 uur op de Grote Markt van Zwolle.

DAT WAT WE NIET ZIEN is een productie van Deltion College, Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters. Mede mogelijk gemaakt door Fonds Amateurkunst Zwolle en Hervormd Weeshuis Zwolle. Met dank aan Gemeente Zwolle, Bevrijdingsfestival Overijssel, Gerrits Tuin, NS, Sassenpoort en Blue Bayou.