< voorstellingen

De Gevallen Keizer

Theatermakers Jolmer Versteeg en Wessel de Vries hadden grootse plannen: in 2021 zouden zij (in de tuin van Huis Doorn) een spektakelvoorstelling maken over de gevallen Duitse keizer Wilhelm II. De eerste scènes waren geschreven, het decor was (grotendeels) ontworpen. De corona-pandemie en financieringsproblemen gooiden echter roet in het eten, en de voorstelling De Gevallen Keizer werd op de lange baan geschoven.

Samen met acteur Klemens Patijn (die de rol van Wilhelm zou spelen) geven Jolmer en Wessel (beide oud-Geschiedenis-studenten) een inkijkje in wat de voorstelling had kúnnen worden. Ze vertellen over hun fascinatie voor de grillige maniak die Wilhelm was, reconstrueren diens traumatische jeugd, filosoferen hardop over Wilhelms erfenis, en geven een inkijkje in de jaren die de gevallen Keizer doorbracht in het Utrechtse Huis Doorn, waar Wilhem na diens abdicatie meer dan twintig jaar (in quarantaine) zou blijven dromen van een keizerlijke herstart. 

De gevallen Keizer is een vrolijk onderzoeksverslag, waarin Jolmer en Wessel samen met acteur Klemens Patijn en celliste Fleur Dikken scènes uit de (nooit-voltooide) eerste versie van het script spelen, voorzien van hun eigen commentaar. Hiermee hopen ze voor zichzelf en het publiek de vraag te beantwoorden: wie was Kaiser Wilhelm? En hoe moeten we hem plaatsen binnen de geschiedenis?

De voorstelling De gevallen Keizer moeten we helaas uitstellen naar het najaar van 2021 in verband met de nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus. Na de zomer maken we de nieuwe speeldata bekend. 

Theatergroep De Jonge Honden vertelt verhalen en maakt voorstellingen met als uitgangspunt erfgoed of historie. Het afgelopen jaar, in de kerstvakantie van 2019, maakte Theatergroep De Jonge Honden de familievoorstelling De Kleine Vrede, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de kortstondige vrede in de loopgraven tijdens de kerstdagen van 1914. Dit jaar vertelt het gezelschap een ander verhaal uit onze geschiedenis, dat qua thematiek past bij zowel dit jaar als bij het gezelschap.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Hervormd Weeshuis Zwolle en Cultuurmakersfonds.