< voorstellingen

De Gevallen Keizer (2021)

Theatermakers Jolmer Versteeg en Wessel de Vries hadden grootse plannen: in 2021 zouden zij (in de tuin van Huis Doorn) een spektakelvoorstelling maken over de gevallen Duitse keizer Wilhelm II. De eerste scènes waren geschreven, het decor was (grotendeels) ontworpen. De corona-pandemie gooide echter roet in het eten, en de voorstelling De Gevallen Keizer werd op de lange baan geschoven.

Jolmer en Wessel (beide oud-Geschiedenis-studenten) geven een inkijkje in wat de voorstelling had kúnnen worden. Ze vertellen over hun fascinatie voor de grillige maniak die Wilhelm was, reconstrueren diens traumatische jeugd, filosoferen hardop over Wilhelms erfenis, en geven een inkijkje in de jaren die de gevallen Keizer doorbracht in het Utrechtse Huis Doorn, waar Wilhem na diens abdicatie meer dan twintig jaar (in quarantaine) zou blijven dromen van een keizerlijke herstart. 

De foyer van het Perrontheater wordt omgebouwd tot het speelveld van De gevallen Keizer, waar de makers scènes uit de (nooit-voltooide) eerste versie van het script spelen. Hiermee hopen ze voor zichzelf en het publiek de vraag te beantwoorden: wie was Kaiser Wilhelm? En hoe moeten we hem plaatsen binnen de geschiedenis?

Met en door: Jolmer Versteeg, Wessel de Vries, Fleur Dikken (muziek) en Joshua Albano (spel).

Speeldata in het Perrontheater, Zwolle
Vrijdag 19 november, 20.00 uur
Zaterdag 20 november, 20.00 uur
Zondag 21 november, 15.00 uur
Klik hier voor het bestellen van kaarten.

  • Voor een bezoek aan De gevallen Keizer heeft u het corona-toegangsbewijs nodig (een geldige QR code in de CoronaCheckApp of geprint).
  • Het Perrontheater is een half uur voor aanvang geopend.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Hervormd Weeshuis Zwolle en Cultuurmakersfonds.