< voorstellingen

Spaghettirellen

Openluchtvoorstelling over de verhitte Twentse zomer van 1961

Tijdens de hete zomer van 1961 ontstaat gedoe in de vriendengroep van Yvonne, Willem, Herman en Anna. Het lijkt iets met de komst van de Italianen te maken te hebben. Want Yvonne droomt ervan om op een dag haar saaie Twentse leventje achter zich te laten, en brengt veel zomeravonden door met Stefano die in de textielfabriek werkt. Maar Willem pikt dat niet, want Yvonne was toch zijn vriendinnetje? En waarom brengt Anna’s verkering Herman ineens zoveel tijd door met de Italiaanse Dante? In heel Twente ontstaan spanningen tussen Tukkers en Italianen. Als dit in de nazomer tot grote gevechten leidt, die landelijk nieuws worden, bereikt de spanning in de vriendengroep een hoogtepunt. Als de rookwolken en brommerdampen enigszins zijn weggetrokken, lijkt als een paal boven water te staan: na de zomer 1961 zal in de vriendengroep niks meer hetzelfde zijn.  

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems en jongeren met dromen. Een smeuïge ‘Spaghettiwestern’ over clashende culturen, vooroordelen en het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen. 

Bij de voorstellingen van Spaghettirellen placeren we op anderhalve meter en is testen voor toegang niet nodig. U krijgt een vaste zitplaats tijdens de voorstelling. 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Theatergroep De Jonge Honden om op de hoogte te blijven van deze productie.

Praktische informatie
·       De voorstelling vindt plaats in de openlucht.
·       Een kaartje voor de voorstelling is inclusief een bord vegetarische spaghetti.
·       De voorstelling duurt in totaal (inclusief eten) ca. 2 uur.
·       Vanaf 30 minuten voor aanvang is het terrein geopend.
·       Kom op tijd! Na aanvang kunnen we u helaas geen toegang meer verschaffen tot de voorstelling.
·       De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.
·       Spaghettirellen is toegankelijk voor mindervaliden.
·       Er is geen ringleiding aanwezig voor doven en slechthorenden. Tekst en muziek worden versterkt.
·       Voorafgaand aan uw bezoek ontvangt u een mail met praktische informatie.

Spaghettirellen is een productie van Theatergroep De Jonge Honden
Regie en artistieke leiding: Jolmer Versteeg
Zakelijke leiding: Brigitte De Goeij

Script: Wessel de Vries 
Spel: Joshua Albano, Billy de Walle, Amelie Ackx (stage), Annet de Ruiter, Yari van der Linden, Jelle Mensink en Fokke Baarssen
Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra
Kostuums: Hanne Pierrot
Dramaturgie: Maarten Bos 

Decor: Bas Verduijn
Props: Denice Zwiers
Productieleiding: Judith Mink en Karlijn Ribbers
Locatiemanager: Martin Mulder

Techniek: Jeroen van der Linden, Bart Schatteleijn, Justin Engelman en Elmar Neudam
Marketing en communicatie: Sanne Oostenga en Thomas Siemonsma
Vormgeving beeld: From Form
Fotografie: Jan Amse
Advies: Valentijn van der Mieden
Choreografie: Sophia van der Putten
Stagefighting-coach: Rutger Remkes

Spaghettirellen wordt mede mogelijk gemaakt door Textiel Festival Twente, Stichting 4 Oost, Kickstart Cultuurfonds, Lerak, Fonds 21, Gemeente Zwolle, Gemeente Almelo, Gemeente Enschede, Gemeente Oldenzaal, Lira Fonds, Heutink, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting de Houtmaat, Stichting Stimuleringsfonds Bornse Evenementen, Het Boeskoolfonds en Hervormd Weeshuis Zwolle. Met dank ook aan de sponsoren: Stadslab Almelo, John Velthuis, Schagen Groep, Sociëteit Cortegaerdt en alle donateurs via Voordekunst.