< voorstellingen

Spaghettirellen

Tijdens de hete zomer van 1961 ontstaat gedoe in de vriendengroep van Yvonne, Willem, Herman en Anna. Het lijkt iets met de komst van de Italianen te maken te hebben. Want Yvonne droomt ervan om op een dag haar saaie Twentse leventje achter zich te laten, en brengt veel zomeravonden door met Stefano die in de textielfabriek werkt. Maar Willem pikt dat niet, want Yvonne was toch zijn vriendinnetje? En waarom brengt Anna’s verkering Herman ineens zoveel tijd door met de Italiaanse Dante? In heel Twente ontstaan spanningen tussen Tukkers en Italianen. Als dit in de nazomer tot grote gevechten leidt, die landelijk nieuws worden, bereikt de spanning in de vriendengroep een hoogtepunt. Als de rookwolken en brommerdampen enigszins zijn weggetrokken, lijkt als een paal boven water te staan: na de zomer 1961 zal in de vriendengroep niks meer hetzelfde zijn.  

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge mannen naar Twente om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke openluchtvoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems en jongeren met dromen. Een smeuïge ‘Spaghettiwestern’ over clashende culturen, vooroordelen en het bevechten van je vrijheid.  

Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet vertellen.  

Een kaartje voor Spaghettirellen is inclusief een bord spaghetti! 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Theatergroep De Jonge Honden om op de hoogte te blijven van deze productie. De kaartverkoop voor Spaghettirellen start op woensdag 30 juni!

5 t/m 8 augustus in Almelo
12 t/m 15 augustus in Borne
19 t/m 22 augustus in Enschede
2 t/m 5 september in Zwolle
9 t/m 12 september in Oldenzaal

Spaghettirellen is een productie van Theatergroep De Jonge Honden in samenwerking met Textiel Festival Twente.  
Regie: Jolmer Versteeg 
Script: Wessel de Vries 
Dramaturgie: Maarten Bos 
Kostuums: Hanne Pierrot 
Spel: Joshua Albano, Jelle Mensink, Amelie Ackx, Annet de Ruiter, Yari van der Linden en Jelle Mensink 
Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra 

Spaghettirellen is onderdeel van Textiel Festival Twente. Spaghettirellen wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Gemeente Almelo, Gemeente Enschede, Gemeente Oldenzaal, Kickstart Cultuurfonds, Lerak Foundation, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Stichting de Houtmaat, Stichting Stimuleringsfonds Bornse Evenementen, Het Boeskoolfonds, Hervormd Weeshuis Zwolle, Lira Fonds en Textiel Festival Twente. Met dank ook aan de sponsoren: Stadslab Almelo, John Velthuis, Schagen Groep en Stichting Cortegaerdt.